Расте броят на излекуваните от COVID-19 у нас

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните е 23 на сто

Расте броят на излекуваните от COVID-19 у нас | StandartNews.com

Расте броят на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния за четвъртък брифинг за разпространението на коронавируса.

На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните (към вчерашна дата) е 23 на сто.

„Тези числа за условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система, съгласно плана, който следваме на етап 4 от Националния план за справяне с коронавирусната инфекция при над 300 новозаболели на 100 000 население“, отбеляза министър Ангелов.

По отношение на медицинския персонал общият брой на медицинския персонал, който е до момента с положителен тест за коронавирусна инфекция е 3459. Активните случаи са 1802, от които на домашно лечение – 1672. В лечебни заведения – 121, в интензивен сектор – 9. До момента са починали 22 медицински специалисти.

Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над коронавирусната инфекция на територията на страната, допълни Ангелов. По отношение на 14-дневната заболяемост България се намира на едно от средните места в ЕС – вчера бе на 16-о място от страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. По смъртност България е на 7-о място.

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол над заболяването в страната“.

Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което ресорното министерството се е изправяло, заяви преди това в парламента Костадин Ангелов. Той беше изслушан във връзка с пандемичната обстановка в страната по искане на БСП.

Малко над 87 000 са регистрираните случаи на короноварус към днешна дата, 58 000 от тях са активни. Близо 3500 са заразените медицински работници, отчете здравният министър.

„По отношение на регистрираните смъртни случаи с COVID-19 към 11 ноември 14-дневната смъртност в страната е 9,86 на 100 000, което определя седмото място на страната сред държавите в ЕС. Във връзка с развитието на заболяемостта и увеличения брой на новозаразените лица с COVID-19 се пристъпва към реорганизация на здравната система, като се осигуряват допълнителни възможности болничната система да реагира на нарастващите потребности на населението от медицинска диагностика и лечение. НЗОК създаде необходимите условия за финансова подкрепа на изпълнителите на медицинска помощ за периода на извънредното положение и обстановка“, посочи Ангелов.

Предоставени са допълнителни средства за бързи тестове, както и  за допълнително заплащане за медицинските работници. Има допълнителни средства в размер на 26 милиона лева за 2020-та и 2021-ва за купуването на 32 000 флакона ремдесивир, каза още Ангелов и призова за обединение в тази ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай