Учениците в Москва минават на дистанционно обучение

Студенти и висшисти ще помагат на училищата

Учениците в Москва минават на дистанционно обучение | StandartNews.com

Учениците от 6 до 11 клас в цяла Москва преминават на дистанционно обучение до 19 октомври. Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин в личния си блог, цитиран от агенция ТАСС.

„По същата причина - за да се намали броят на контактите - институциите за допълнително образование и детските организации за отдих, управлявани от правителството на Москва, няма да работят от 19 октомври до 1 ноември 2020 г.“, пише още кметът.

Според Сергей Собянин по-възрастните ученици са изложени на по-голям риск от заразяване с коронавирусна инфекция. 

„Те представляват две трети от болни деца“, пише кметът. Той добави, че, както показва работата на училищата през пролетните месеци, учениците от гимназията се адаптират доста успешно към формата за дистанционно обучение.

Приоритетен достъп до ваксини

Приоритет при достъпа до коронавирусни ваксини ще имат по-възрастните учители с хронични заболявания. 

„Когато градът започне да получава индустриални пратки с коронавирусната ваксина, старши учители (но под 60) и учители с хронични заболявания ще получат приоритетен достъп до нея“, пише Собянин.

Кметът отбеляза, че по-възрастните учители, както и учителите с хронични заболявания, могат да станат преподаватели в дистанционен формат по време на пандемията. Уроците ще бъдат временно преподавани от студенти и висшисти.

"За да се защитят по-добре възрастните учители и учители, страдащи от хронични заболявания, от заплахата от коронавирусна инфекция, се планира да се въведе нов формат на преподаване в отделни класове след две до три седмици - обучение", пише той.

Собянин уточни, че студенти и възпитаници на педагогически университети ще бъдат временно поканени да провеждат уроци в училищата. „И опитните учители ще им помагат и ще контролират дистанционно образователния процес като старши ментори“, каза той.

Ефективна мярка

Броят на децата, заразени с коронавирус в Москва, спадна от 19% на 11% благодарение на двуседмичната училищна ваканция. 

"Двуседмичните ваканции, които обявихме в училищата, приключват, за да овладеят нарастването на заболеваемостта от коронавирус. Тази мярка даде своя ефект. През последните дни делът на децата сред болните е намалял от 19% на 11%. Но в абсолютно изражение броят на случаите все още расте. . И в целия град, и сред децата също ", - каза кметът.

Той отбеляза, че ситуацията с разпространението на коронавирус в столицата предизвиква голямо безпокойство. Според него в понеделник броят на хоспитализациите е достигнал 1250 души. Броят на разкритите случаи е близо 5 хиляди.

Москва е на първо място в Русия по брой хора, заразени с коронавирус, като броят на откритите случаи нараства напоследък. Общо в града са открити 339 431 случая на инфекция, от които 4618 случая през последния ден. 266 470 души са се възстановили, 5739 са починали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай