Турция затяга мерките за влизане, ето какво е важно за българите

Екипажите на самолети и шофьорите на ТИР са освободени от задължението за PCR тестове и подлагане на карантинен режим.

Турция затяга мерките за влизане, ето какво е важно за българите | StandartNews.com

Турското министерство на вътрешните работи издаде нова заповед до кабинетите на областните управители на всички 81 провинции, в който се описват последните мерки за хората, пристигащи в страната.

Практиката по отношение на вече спрените полети до Бразилия, Южна Африка, Непал и Шри Ланка ще продължи, докато не бъде взето ново решение, докато директните пътувания от тези страни до Турция няма да бъдат разрешени, съгласно заповедта.

Лицата, които са били в Бразилия, Южна Африка, Непал и Шри Ланка през последните 14 дни, ще бъдат помолени да представят протокол за PCR тест с отрицателен резултат максимум 72 часа преди да влязат в Турция.

Пътниците в тази категория ще бъдат поставени под карантина за 14 дни на места, определени от местните власти.

Тези от Бангладеш, Индия и Пакистан също ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен максимум 72 часа преди пристигането.

Тези пътници, които удостоверят, че са имали поне две дози ваксини и че са изминали поне 14 дни от последната доза, ще бъдат освободени от карантинната практика при влизане в страната.

За българските граждани, пътуващи от България до Турция, остава в сила изискването за представяне на един от следните документи, издадени от официални органи от държавата на издаване, като при това положение спрямо тях няма да си прилагат карантинни мерки:

1. Документ (сертификат), потвърждаващ, че са изминали 14 дни от извършена ваксинация най-малко с две дози (единична доза за Johnson & Johnson) от ваксините, одобрени от Световната здравна организация или Турция;

2. Официален документи, потвърждаващ, че са изминали най-малко 28 дена от първия положителен PCR тест, в рамките на последните 6 месеца за лицата преболедували SARS CoV-2;3. Отрицателен резултат от проведен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната;4. Бърз антиген тест, проведен до 48 часа преди влизане в страната.

Спрямо тези лица няма да се прилагат карантинни мерки.

Остава в сила и правилото, че всички пътници, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Р Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес register.health.gov.tr с посочване на основни данни за лицата, възможности за връзка и адрес в Турция. Изпълнението на това задължение се контролира от авиокомпаниите, изпълняващи полети до Турция, чрез изискване за представяне на извадки от направената регистрация в електронен вид или на хартиен носител преди качване на борда на самолетите.

Децата на възраст под 12 години са освободени от задължението за представяне на PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация при влизане в страната.Екипажите на въздухоплавателните и водните плавателни средства, определените като ключов персонал на посочените средства, както и шофьорите на ТИР са освободени от задължението за провеждане на PCR тестове и подлагане на карантинен режим.

Контролът и отговорността по проверка наличието на документите, като условие за преминаване на пътници през всички ГКПП на Турция, ще се осъществява от превозвачите в началните точки на маршрутите с дестинация Турция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай