Петък,

Три нови щама плашат Европа

От: Пламен Вълков -
108
Три нови щама плашат Европа
A
A
A

Три мутирали варианта на коронавирус, възникнали във Великобритания, Южна Африка и Бразилия / Япония, представляват голяма опасност за европейските страни, тъй като се разпространяват особено бързо. Това съобщи Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC, цитиран от TACC

"ECDC оценява вероятността от възникване и разпространение на опасения сред населението в ЕС / ЕИП (Европейски съюз / Европейско икономическо пространство - ТАСС) като много висока поради тяхната повишена преносимост", се казва в прессъобщението на центъра. „Въз основа на новата информация рискът, свързан с появата и разпространението на опасните варианти сред населението, беше повишен до висок / много висок“, се казва в документа, публикуван на уебсайта на ECDC
Британският вариант VOC20201212 / 01 беше открит за първи път през септември миналата година в ЕС / ЕИП на 9 ноември 2020 г. Броят на страните в региона, в които щамът е регистриран, е достигнал 23. Южноафриканският вариант 501Y.V2, открит през октомври миналата година, достигна ЕС / ЕИП на 28 декември и сега се намира в 10 държави в тази зона. Бразилско-японският щам P.1 е регистриран този месец и все още не е достигнал ЕС / ЕИП. В случая на последните два варианта е възможно намаляване на ефективността на ваксината, според ECDC.

За да идентифицира тези, както и новите щамове, центърът призовава страните да увеличат наблюдението и да подготвят лабораториите за по-голямо търсене на тестове. Държавите също се насърчават да ускорят ваксинацията на рискови групи като възрастни хора и здравни работници и жителите на региона, за да избегнат ненужните пътувания.

„В момента сме свидетели на влошаваща се епидемиологична ситуация в райони, където са идентифицирани варианти на SARS-CoV-2 с повишено предаване. Увеличаването на броя на инфекциите ще доведе до по-високи хоспитализации и смъртност във всички възрастови групи, особено за тези в по-възрастните възрастови групи или с други заболявания. Ефективното ограничаване на новите възможности изисква комбинация от мерки, включително физическо дистанциране, засилено наблюдение и тясно проследяване на контактите и карантина. Държавите-членки също се насърчават да ускорят ваксинацията на високорисковите популации и да подготвят здравната система за голям натиск." отбелязва в съобщение за пресата директорът на центъра Андреа Амон.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички