Събота,

Тревожно: Нова вълна от ковид към края на август

От: Стандарт -
690
Тревожно: Нова вълна от ковид към края на август
A
A
A

Доказването на случаите на "Делта" варианта на COVID-19 у нас трябва да е червена предупредителна лампичка. Това предупреди епидемиологът проф. Мира Кожухарова. 

По думите й в момента епидемиологичната обстановка в страната е много спокойна.

"Вероятно към края на август, най-късно началото на септември, ни очаква подобна вълна, каквато се развива в другите държави", прогнозира тя пред Нова тв.

Кожухарова даде пример с други страни: "В Русия имат ваксини, но не ги искат. Казват, че искат западна ваксина. Предполагам, че ще им внесат, но едва ли това ще доведе до кой знае какъв резултат. Предстои издигане на вълната. Във Великобритания определено започва нова вълна, но тя не е висока, защото са много ваксинираните. В Израел кривата почти не е променена".

Тя бе категорична, че решението е във ваксините, които пазят от тежко протичане на болестта. Защита имаме и след преболедуване.

"Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко случаи ще имаме", категорична бе проф. Кожухарова.

Пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова коментира, че има данни, сочещи за това, че в някаква степен индийският и южноафриканският вариант могат да преодолеят защитата на ваксините.

Но все пак е по-добре човек да е ваксиниран, отколкото да няма никава защита, защото имунизираните при всички случаи ще изкарат в пъти по леко вируса, поясни тя и призова за масова ваксинация на българите.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com