Понеделник,

Тревожни данни! Милиони дози от "Янсен"- негодни

От: СТАНДАРТ -
1824
Тревожни данни! Милиони дози от "Янсен"- негодни
A
A
A

Тревожни данни дойдоха от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Тя разкри, че милиони дози от ваксината на „Янсен“ са негодни.

Те са произведени в завод в Балтимор, в който е имало проблеми. Одобрени са обаче други милиони дози, предадоха световните агенции, цитирани от бТВ.

Два източника, запознати със ситуацията, обясниха, че агенцията е дала одобрение на 10 милиона дози ваксини. Според в. "Ню Йорк таймс" партидите, определени като негодни, са около 60 милиона дози.

Без да разкрива или потвърждава броя на дозите от препарата, агенцията посочи в прессъобщение, че е одобрила две партиди, други са отхвърлени, а няколко още се обследват.

За момента агенцията не дава разрешение за производство на ваксината на "Янсен" в завод на "Имърджънт БайоСълушънс". Запознат източник каза, че одобрените дози ваксини ще бъдат изнесени за други държави. Те са вече поставени във флакони и са готови за употреба.

Загрижеността за сигурността на препарата на "Янсен" забави силно разпращането на еднодозовата ваксина по места. Близо 21 милиона дози, произведени за САЩ, са неизползвани.

Спирането на работата на завода през април беше предшествано от констатация, че съставки от ваксината на „АстраЗенека“, също произвеждана по това време в обекта, са замърсили партида от препарата на "Янсен". Ваксината на „АстраЗенека“ вече не се произвежда в този завод.

Европейската агенция по лекарствата заяви вчера, че партиди от ваксината на "Янсен", произведени за Европа по времето, когато беше открито замърсяването, няма да бъдат използвани като предпазна мярка, предаде още бТВ.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com