Петък,

Третият пик преди вота. Кунчев каза какво го плаши

От: СТАНДАРТ -
101
Третият пик преди вота. Кунчев каза какво го плаши
A
A
A

Третият пик на пандемията от коронавирус у нас ще е преди изборите. Това прогнозира главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. И съобщи, че в момента напредва британския щам.

"Няма как да предвидим с колко ще се вдигне заболяемостта в този трети пик и кога ще се случи. Според мен ще е преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите щамове. От 96 проби 68 са от британския щам". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР. И съобщи, че при британския вариант на вируса има спад на средната възраст за заболелите под 50 г. "В този британския вариант няма промяна за по-тежко протичане, повече смъртност. Неговата сила е в по-лесното предаване”, каза експертът.

Спазването на мерките е важно и ако няма спазване, натрупването на нови и нови мерки няма никакво значение. Мястото на България в момента показва, че може да се справим и макар, че тенденцията не е добра, ние задържахме едно ниво няколко седмици. Но сега, както и цяла Европа цифрите вървят нагоре", заяви доц. Кунчев.

Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване. Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички