Третият пик преди вота. Кунчев каза какво го плаши

Има умора от мерките, все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, каза експертът

Третият пик преди вота. Кунчев каза какво го плаши | StandartNews.com

Третият пик на пандемията от коронавирус у нас ще е преди изборите. Това прогнозира главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. И съобщи, че в момента напредва британския щам.

"Няма как да предвидим с колко ще се вдигне заболяемостта в този трети пик и кога ще се случи. Според мен ще е преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите щамове. От 96 проби 68 са от британския щам". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР. И съобщи, че при британския вариант на вируса има спад на средната възраст за заболелите под 50 г. "В този британския вариант няма промяна за по-тежко протичане, повече смъртност. Неговата сила е в по-лесното предаване”, каза експертът.

Спазването на мерките е важно и ако няма спазване, натрупването на нови и нови мерки няма никакво значение. Мястото на България в момента показва, че може да се справим и макар, че тенденцията не е добра, ние задържахме едно ниво няколко седмици. Но сега, както и цяла Европа цифрите вървят нагоре", заяви доц. Кунчев.

Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване. Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай