Трета игла у нас! За кого?

Очаква се заповедта на Здравното министерство да излезе утре

Трета игла у нас! За кого? | StandartNews.com

България е готова да разреши третата бустерна доза срещу COVID-1 9 за определени групи от хора. Това съобщи Нова, позовавайки се на заместник-здравния министър Димитър Петров. Очаква се заповедта на Здравното министерство да излезе утре. Насоките са предложени от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

Третата доза ще бъде от ваксината на Pfizer/ BioNTech, като тя ще може да се прилага и на хора, които са си поставили първите две дози от останалите одобрени препарати. Условието е да са минали най-малко 6 месеца от ваксинацията. Бустерната доза ще се прилага за определени групи хора. Това са пациентите, които са имунокомпрометирани, тези от социални заведения и старчески домове, възрастни хора над 65 години, медицински лица, работещи в рискова среда, както и пациенти, които са показали, че не са изградили достатъчно силен имунитет след първите две дози.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

∙ лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

∙ преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;

∙ ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;

∙ желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години. При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай