Тестват ученици в други европейски страни. Да не подценяваме нашите

На тези деца може спокойно да им се обясни каква е ситуацията и защо се налага това

Тестват ученици в други европейски страни. Да не подценяваме нашите | StandartNews.com

Диляна Андреева

През последните седмици ставам свидетел на редица протести на родители, които яростно се противопоставят на идеята децата им да бъдат тествани с т.н. бързи щадящи тестове. Подчертавам щадящи. Какво означава това - децата се изплюват в малко контейнерче, а след това материалът се тества. Резултатът излиза до 15 мин. Това ще се прави два пъти седмично преди началото на часовете.

Стои все още въпросът кой ще прави тестове и къде точно. Чакаме още разяснения от просветното ведомство, което според мен трябваше по-рано да се случи. Идеята на здравното и образователното министерства е това да се прави на учениците от 1 до 4 клас, за да могат те да се върнат обратно в клас, там където обучението на този етап се провежда онлайн, заради висока заболеваемост.

Никой родител не иска детето му да учи дистанционно, особено тези от малките класове, които тепърва се учат да пишат, смятат и четат. А и така родителите са принудени да стоят вкъщи и да не работят. Тук обаче идва Параграф 22 - родителите хем искат учениците да са в клас, хем обаче мнозинството не искат децата им да бъдат тествани. Аз лично не разбирам защо. Според мен и родителите не разбират защо. Причините, които чувам, са от това, че децата ще се увредят психически от тестването, че тестовете не са достатъчно достоверни, че това е експеримент и децата им са опитни зайчета, че било унизително да плюят, до това, че едва ли не ще им клонират децата. Последното дори не мисля да го коментирам.

Абе, хора, говорим за тестване на деца между 6 и 10 години. Това са вече напълно осъзнати същества. Част от тях на тази възраст вече имат и мобилни телефони. Не малко от тях могат да четат и пишат още преди първи клас. Сериозно ли смятате, че тестването ще бъде психически тормоз за тях?! В този случай дори не говорим за бъркане в носа или гърлото, заради което избухнаха родителите в началото.

На тези деца може съвсем спокойно да им се обясни каква е ситуацията и защо се налага това. На тази възраст те вече разбират. Все пак трябва да разбират и какво им говорят учителите в клас, нали?! Не мога да повярвам, че хора се редят на опашки да се тестват, за да идат в мола и на дискотека, но в същото време е унизително и плашещо това да се случва с децата им.

А относно достоверността на тестовете  - никога не можем да бъдем сигурни. Грешка винаги може да има. И това не важи само за тестовете, нали. Нека помислим повече за плюсовете, отколкото за минусите. С тестването на учениците те ще се върнат обратно в клас. Ако излезе положителен тест, ще се карантинира само заразеното дете, а не целият клас, както е в момента. Освен това възможно е да се разкрие и голяма част от скритата заболеваемост. Нека не забравяме, че Делта вариантът на коронавируса, е особено заразен дори и за децата. Който не вярва на резултата винаги може да направи и ПСР тест.

Трябва да се има предвид, че това е временна мярка. Тя ще се случва на места, където има висока заболеваемост и се налага учениците да преминат на дистанционно обучение. Това ще дава възможност да не се стига до това. Ами, мисля, че изредих доста плюсове на тази мярка.

Освен това, тестването на ученици се прави и в много други европейски страни, на места дори се прави от самите деца. Нека не подценяваме нашите. Все пак остава и другата възможност - който не иска детето му да бъде тествано, то остава да учи от къщи. Избор винаги има, акъл трябва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай