СЗО: Ваксинираните са повече от заразените

2,26 млн. са починалите по света до сега

СЗО: Ваксинираните са повече от заразените | StandartNews.com

Броят на хората, които са били ваксинирани срещу коронавируса, е надвишил броя на заразените по света от началото на пандемията. Това съобщи в петък на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус

„В световен мащаб броят на ваксинациите надхвърли броя на докладваните инфекции“, каза той. "От една страна, това е добра новина и забележително постижение за толкова кратък период от време. Повече от три четвърти от ваксинациите обаче се извършват само в 10 държави", заяви ръководителят на СЗО.

В тази връзка Гебрейесус призова страните, които вече са ваксинирали своите здравни работници и възрастните хора, да „споделят“ с други държави. Според него подобен ход би представлявал "най-добрият начин да защитим населението си".

„Колкото по-дълго отнема ваксинирането на тези, които са изложени на най-голям риск навсякъде, толкова повече възможности ще дадем на вируса COVID-19 да мутира и да избегне излагането на ваксина“, каза изпълнителният директор и припомни, че в близо 130 страни по света, където 2,5 милиарди хора все още не са получили нито една ваксина срещу коронавирус.

Тедрос Гебрейесус призова за "голямо нарастване" на производството на ваксини срещу COVID-19. Според него фармацевтичните компании по света трябва да си помагат, като осигурят необходимата инфраструктура за такова производство. Той също така насърчи фармацевтичните компании да издават "неизключителни лицензи" за своите продукти, така че други компании да могат да се включат в производството на ваксините си. Подобен механизъм, припомни генералният директор, по-рано се прилагаше за лекарства за ХИВ и хепатит С. Обменът на знания и данни за ваксините, подчерта ръководителят на СЗО, ще позволи "незабавно да се заредят неизползваните производствени мощности, за да се създаде допълнителна производствена база, особено в Азия, Африка, Азия и Латинска Америка ".

Според СЗО до днес по обед са били диагностицирани 104 165 066 души, които са с коронавирус в света от началото на пандемията, в 2 265 354 случая заболяването е било фатално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай