Събота,

СЗО обяви края на пандемията! Кога е?

От: Агенция Стандарт -
2139
СЗО обяви края на пандемията! Кога е?
A
A
A

Разпространението на варианта Омикрон може да сложи край на пандемията в Европа. Прогнозата е на директора на Световната здравна организация за Стария континент Ханс Клуге. На този фон във Франция от днес вече са факт по-строгите ограничения за неваксинираните срещу COVID.

От Световната здравна организация очакват до месец март 60 на сто от европейците да се заразят с варианта Омикрон. Това според експертите може да доближи Европа до края на пандемията. Все пак от СЗО призоват за предпазливост, поради способността на коронавируса да се приспособява. След утихването на вълната от Омикрон се очаква да има глобален имунитет. Това ще стане или благодарение на ваксиниране, или благодарение на имунитет след преболедуване, или поради спад във връзка със сезонността.

А във Франция от днес започва нова фаза в борбата срещу COVID-19, предава Нова. Хората, които не са ваксинирани срещу коронавируса, и които не са преболедували, няма да могат да посещават ресторанти, барове, културни обекти, спортни събития и да се возят на влакове на дълги разстояния. Новите ограничения са свързани с въвеждането на ваксинационен сертификат.

По-строгите ограничения провокираха обществен дебат във Франция, като френският Конституционен съвет постанови, че рестрикциите следва да останат в сила само докато това е нужно от гледна точка на борбата с пандемията. Повече от 90 % от възрастното население във Франция е напълно ваксинирано.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com