Събота,

Страхът от коранавирусът се върна. Защо?

От: СТАНДАРТ -
Страхът от коранавирусът се върна. Защо?
A
A
A
  • Само 38% от българите вярват, че заразата е под контрол, сочи проучване на "Галъп"

С новия ръст на заразени от коронавирус у нас тревогата сред българите пак започва да расте, въпреки че няма предразположение за затягане на мерките. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено чрез бърз телефонен сондаж между 25 и 27 юни сред 820 българи.

Преди седмици 51% от хората у нас се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с COVID-19. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.

Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата, отчитат социолозите.

Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди коронакризата.

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната се дължи на ръста на регистрираните случаи.

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.

Опасенията растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април.

Въпреки по-тревожната ситуация, 61% от българите са против ново затягане на мерките, а 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят. Вероятно и заради тази своя позиция засега правителството задържа положителните оценки за работата си в коронакризата. Сега 59% смятат, че то се справя добре, а 39% са на обратното мнение.

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а 6% твърдят, че никога не са спазвали.

Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички