София в червената ковид зона, затягат мерките!

Ограничават се спортни и културни събития, капацитетът на кафенета и ресторанти, учебни заведения, конгресни събития

София в червената ковид зона, затягат мерките! | StandartNews.com

"7-дневната заболеваемост София вече е в червената зона, в 14-дневната е в жълтата", това потвърди д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

ВИЖ ОЩЕ: Отбой! Няма да затягат мерките в София. Наказват шеф

На въпрос дали отиваме на сериозно затягане на мерките, Пенчев посочи, че всички решения се вземат на база заповеди на здравния министър и приетия план за действие.

"София влиза на второ ниво, т.е. над 100 на 100 000 души, броят на положителните проби е между 1 и 4%", каза Пенчев в сутрешния блок на bTV.

Съответно, мерките за това са само ограничителни – за спортни събития, културни събития, кафенета и ресторанти, учебни заведения, конгресни събития.

"Първо се ограничава броят на посетителите – 30% от капацитета, като това важи за всякакви събития, независимо от характера им. Ще има и ограничение до 50 човека на закрито и 100 на открито.

Заповедта ще бъде издадена днес (10 август), но ще влезе в сила най-рано от утре, 11 август.

За нощните заведения и кафенетата, ще се работи от 06:00 до 23:00 часа, персоналът, ако е изцяло ваксиниран, може да работи без маски", посочи Пенчев.

Данчо Пенчев изрази притесненията си, че вече въведените ограничения в столицата не се спазват.

"Мерките са насочени към опазването на здравето на хората, което се опазва от самите хора. Ние не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да гледаме дали той спазва постоянно въведените мерки, това е един процес на себеуважение", обясни той.

Шефът на СРЗИ добави, че през изминалия месец са направени около 450 провеки, като при около 10% от тях са наложени глоби за неспазване на противоепидемичните ограничения.

Пенчев обяви, че при попадане в третата зона, освен ограничителни, мерките в София ще станат и възбранителни. Това ще се случи при достигането на 250 новозаболели на 100 хиляди души заболели на база 14-дневна заболеваемост.

"Доц. Кунчев каза, че очаква 1000 положителни проби до края на седмицата. Днес сме със 770, което е ясен сигнал за това какво ни очаква", каза той.

Поради тази причина директорът на РЗИ - София апелира гражданите да се имунизират сега, за да бъде избегнат нов пик и локдаун през есента.

На база на направено изследване само 0,06% от вече ваксинираните в София са заболели от COVID-19, като само 10 от тях са попаднали в болница и то в леко състояние.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай