София пак в червената зона. Вирусът се подмладява

Броят на пациентите в болница в столицата тревожно расте

София пак в червената зона. Вирусът се подмладява | StandartNews.com

София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната. Алармата би в интервю за бТВ  директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Това, което ни тревожи е плавното покачване на хоспитализациите, каза той. Затова и вчера е имало специално съвещания при главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с шефовете на големите болници. Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация – за увеличения брой хоспитализирани в София-град. Към момента разхлабването е внимателно прецизирано. Отвориха се само някои молове и фитнес зали. Заведенията няма да бъдат отворени засега. Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим, каза още Пенчев.

Абсолютно е възможно да се стигне до ново затягане на мерките, ако заболеваемостта стигне около 600 на 100 000 души, категоричен бе директорът на СРЗИ.

По данни от тази сутрин в "Пирогов" при 103 положителни проби, 43 са с британския вариант на вируса. Това са хора, които не са излизали скоро от страната, съобщи Пенчев. Тревожно е, че вирусът се "подмладява" и засяга хора в по-младите възрастови групи, каза директорът на СРЗИ.

"Засега няма да се преразглежда решението за връщането на децата в училище. Имаме все още ротационен принцип - това е една нова мярка, която прилагаме с министерството на образованието", каза Пенчев.

През последната седмица СРЗИ е направила 200 проверки на заведения, молове и фитнеси. Съставени са 21 акта, съобщи Пенчев, който отбеляза, че персоналът на инспекцията от 242 души е недостатъчен за налагането на контрол, но когато получат сигнал за неспазване на ограниченията, веднага реагират.

Пенчев съобщи, че се е имунизирал, а за избора на ваксина се е осведомил от листовките, в които е отбелязано, че все още текат изследвания на препаратите. Директорът на СРЗИ отбеляза, че през пролетта ще има достатъчно ваксини от които да изберем. Европейската агенция по лекарствата не вижда проблем в поставянето на ваксината на "АстраЗенека" на по-възрастни хора, а в нашия регулатор все още се обсъжда казуса.

Доктор Пенчев заяви, че не смята, че е допуснал грешка, като е отменил карантините на президента и премиера. Подал е оставка по лични причини, тъй като майка му е починала, а се е върнал на поста си като директор на СРЗИ след настояване на колегите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай