Събота,

София пак в червената зона. Вирусът се подмладява

От: СТАНДАРТ -
118
София пак в червената зона. Вирусът се подмладява
A
A
A

София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната. Алармата би в интервю за бТВ  директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Това, което ни тревожи е плавното покачване на хоспитализациите, каза той. Затова и вчера е имало специално съвещания при главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с шефовете на големите болници. Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация – за увеличения брой хоспитализирани в София-град. Към момента разхлабването е внимателно прецизирано. Отвориха се само някои молове и фитнес зали. Заведенията няма да бъдат отворени засега. Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим, каза още Пенчев.

Абсолютно е възможно да се стигне до ново затягане на мерките, ако заболеваемостта стигне около 600 на 100 000 души, категоричен бе директорът на СРЗИ.

По данни от тази сутрин в "Пирогов" при 103 положителни проби, 43 са с британския вариант на вируса. Това са хора, които не са излизали скоро от страната, съобщи Пенчев. Тревожно е, че вирусът се "подмладява" и засяга хора в по-младите възрастови групи, каза директорът на СРЗИ.

"Засега няма да се преразглежда решението за връщането на децата в училище. Имаме все още ротационен принцип - това е една нова мярка, която прилагаме с министерството на образованието", каза Пенчев.

През последната седмица СРЗИ е направила 200 проверки на заведения, молове и фитнеси. Съставени са 21 акта, съобщи Пенчев, който отбеляза, че персоналът на инспекцията от 242 души е недостатъчен за налагането на контрол, но когато получат сигнал за неспазване на ограниченията, веднага реагират.

Пенчев съобщи, че се е имунизирал, а за избора на ваксина се е осведомил от листовките, в които е отбелязано, че все още текат изследвания на препаратите. Директорът на СРЗИ отбеляза, че през пролетта ще има достатъчно ваксини от които да изберем. Европейската агенция по лекарствата не вижда проблем в поставянето на ваксината на "АстраЗенека" на по-възрастни хора, а в нашия регулатор все още се обсъжда казуса.

Доктор Пенчев заяви, че не смята, че е допуснал грешка, като е отменил карантините на президента и премиера. Подал е оставка по лични причини, тъй като майка му е починала, а се е върнал на поста си като директор на СРЗИ след настояване на колегите.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички