Шефът на Пирогов с мрачна прогноза за след 10 дни

Ще минат 10 дни и ще усетим резултатите от пътуването по Великден

Шефът на Пирогов с мрачна прогноза за след 10 дни | StandartNews.com

Ще минат 10 дни и ще усетим резултатите от пътуването по Великден. Това прогнозира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

"Ще го усетят хората не толкова в София, а в по-малките градове, където може би медицинското оборудване не е на нивото на големите болници в София. Тогава наистина ще видим колко ще се увеличат болните от коронавирус в другите областни градове. Ще има увеличение категорично. Проблемите идват не от това, че има болни в болниците. Проблемите идват от хората, които не знаят, че са вирусоносители", обясни професорът.

Според него само Оперативният щаб може да каже дали да се разхлабят мерките. При едно разхлабване на мерките може да пламне цяла една болница. Рискът остава. Разхлабване може би ще има, но още е рано, каза проф. Балтов.

"Смятам, че хората разбраха, че в никакъв случай не сме стигнали пик, в никакъв случай не можем да си позволим в момента да саморазхлабваме мерките, защото кривата тръгна нагоре. Постепенно мисля, че в следващите две седмици хората ще видят, че може да се удвоят или утроят случаите на заразени с коронавирус, което показва, че трябва още търпение", подчерта Асен Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай