Понеделник,

Ще затварят ли кина и театри?

От: Стандарт -
Ще затварят ли кина и театри?
A
A
A

Не замисляме затваряне на театрите, оперите и киносалоните, обяви министърът на културата Боил Банов по Би Ти Ви. По думите му те са едни от най-сигурните места, тъй като хората вътре са на разстояние, а потоците за влизане и излизане са регулирани. Цялата система е подсигурена спрямо коронавируса, държавата се е погрижила за възнагражденията и няма да се затваря нищо.

Същевременно Народният театър спира постановките си през следващите две седмици, но подобни актове са оставени на директорите и творческите колективи. Те преценяват дали да ограничат представленията, но го правят основно заради заболели актьори и служители, обясни Банов.

По думите му са осигурени и буфери в новия бюджет по отношение на културата. Заплатите, осигуровките и режийните за културните институти, които се плащат от държавата от началото на пандемията, ще продължат да се дават по същия начин до следващата пролет. Финансовото подпомагане ще продължи независимо дали имат представяне пред зрители.

"Помогнахме дългосрочно и на независимите артисти. В момента се разглежда нова едногодишна програма със сериозно финансиране. Помогнахме много сериозно на всички", обясни Банов.

28 млн. лева допълнително има отпуснати за културата в новия бюджет, обяви министърът. Освен това са предвидени още 25 млн. лева по новия закон за киното, който предвижда връщане на част от разходите на кинопродуцентите, както и увеличаване на субсидиите за нови филми.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com