Ще продължи ли ваксинацията с "АстраЗенека"?

Богдан Кирилов каза могат ли да се комбинират ваксините

Ще продължи ли ваксинацията с "АстраЗенека"? | StandartNews.com

"На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека". Това заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, в интервю за бТВ.

"Оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) към момента показва, че съотношението полза – риск е положително. Тя препоръчва прилагането на ваксината в съответствие с разрешението й за употреба, но очакваме становището на ЕМА по отношение на допълнителния анализ, който се извършва за данните за безопасност. В края на другата седмица се очаква тази информация", обясни Богдан Кирилов.

По думите му за втората доза от ваксината все още няма категорична препоръка, въпреки че част от държавите като Германия например, са посочили, че обмислят втората доза да бъде от РНК ваксина.

"ЕМА изиска от производителите да предоставят всички данни, които имат за такъв тип комбиниране, за да може да бъде направена регулаторна преценка", уточни Кирилов.

Заплащането на ваксините става след получаването, така ще в следващите седмици в зависимост от развитието на ситуацията, ЕК може да предприеме действия в различна посока за доставката на ваксини на "АстраЗенека", отбеляза той. "Към момента данните показват, че ваксината може да бъде прилагана. Също така има възможност за препродажба и дарение, като това е една от основните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата "Ковакс", организирана от СЗО", заяви Кирилов.

Той съобщи, че миналата седмица сме получили първата доставка от ваксината на "Янсен" – около 14 000 дози. За тази ваксина Европейската агенция ще извърши допълнителен анализ на данните от прилагането й извън ЕС.

"В САЩ при приложение при около 7 млн. души, са наблюдаване 6 изключително редки и специфични тромбози, свързани с ниски нива на тромбоцитите", обясни Богдан Кирилов.

На този етап няма основание за притеснение, но ЕМА иска да направи анализ, за да не се губи доверието, допълни той.

"Всеки лекарствен продукт, независимо какъв е, има потенциал да предизвика нежелана реакция. При РНК ваксините съобщенията, които получаваме за нежелани лекарствени реакции, са описани в кратката характеристика. При тях по-често се наблюдават след прилагане на втората доза, а при векторните ваксини –по-често след първата", каза Кирилов.

Според него към момента само към Оксфордската ваксина се наблюдава намаляване на интереса, но все пак има средно по 500-600 лица ваксинирани през последните дни с "АстраЗенека".

До края на юни от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" ще получим 3,5 млн. и близо половин милион от ваксината на "Модерна", обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай