Ще осигури ли COVID ваксината защита доживот?

Ваксината ще ни защитава изцяло, казва микробиоложка

Ще осигури ли COVID ваксината защита доживот? | StandartNews.com

„След имунизиране срещу COVID-19 ваксината вероятно ще дава дълготрайна защита, може и за цял живот“, смята проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Тя коментира пред бТВ още, че ваксината няма противопоказания, тъй като клиничните тествания от трета фаза трябва да са проведени и при рискови групи – бременни, малки деца, възрастни хора и хора с различни хронични заболявания. „Няма такива индикации засега и вероятно всички ще могат да се ваксинират“, допълва Петрова.

И уточни, че първите, които ще получат ценния медикамент вероятно ще бъдат хората на първа линия – лекари, учители и хората в рисковите групи и тези с хронични заболявания.

Петрова е категорична, че стаден имунитет може да се постигне само и единствено с ваксина. „Преболедуването има много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Имунният отговор при някои пациенти довежда до много лоши последици“, допълва тя.

На въпрос дали ваксината ще ни защитава от тежко боледуване или въобще от заразяване, Петрова казва, че ваксината ще ни защитава изцяло. „Принципът на действие на ваксината е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се обучи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава“, коментира тя.

По повод скептицизма у много хора за бързото създаване на ваксината за COVID-19, проф. Петрова заяви, че ако препаратите преминат всички одобрения и получат разрешение за поставяне от регулаторните органи, те ще бъдат напълно безопасни.

Относно ваксинационния план, който страната ни трябва да изготви, Петрова коментира, че той трябва да се разработи предварително. „Особено за ваксини, които имат нужда от специално съхранение, подготовката трябва да е навреме. Трябва да се купи техника за съхранение, да се направи план за ваксиниране. Сигурно в София в началото хората ще бъдат ваксинирани на едно или две места, но вероятно в някакъв момент ще има организация и в цялата страна“, казва Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай