Щабът с горещи данни за коронавируса

Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия щам, каза Ангелов

Щабът с горещи данни за коронавируса | StandartNews.com

На ниво щаб обсъждаме прилагането на локален подход за овладяване епидемията. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия щам или новия вариант на вируса. Вчера на съвещанието при премиера проф. Тодор Кантарджиев потвърди тази информация", коментира притеснен министър Ангелов.

"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което отрежда пето място на България на Балканския полуостров. Чехия е най-сериозно заболялата страна. С подобна заболеваемост са и други страни - Словакия, Малта и др. Дали ще достигнем върхове в тази трета вълна, зависи от всички нас. Прави впечатление доста голямата разлика между заболеваемостта в страната. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановите операции в болницата. Там където има много лечебни заведения, но тези които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да приемат повече хора. Въпросът е 14-дневната заболеваемост докъде ще стигнем. Наясно сме, че след него идва бразилски вариант, има неприятни съобщения за нигерийски вариант", коментира доц. Кунчев. Той се оплака и от твърдения, че от щаба плашили хората със съобщаването на цифрите.

"Всички имаме близки, които са заразени, семейства, които са загубили свой близък. По-голям е страхът, който се създава от конспиративни теории, с които се налага да се борим ежедневно. Именно тези теории, които много бързо достигат до най-възрастните хора, там срещаме най-големите трудности", продължи темата проф. Ангелов. По думите му, спасението на българския народ е във ваксините.

"Ако някой се опитва да използва тези данни, това за мен като лекар, граничи с престъпление", завърши той.

Проф. Гетов заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000 души. Той отчете, че около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай