Понеделник,

Щабът с горещи данни за коронавируса

От: СТАНДАРТ -
235
Щабът с горещи данни за коронавируса
A
A
A

На ниво щаб обсъждаме прилагането на локален подход за овладяване епидемията. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия щам или новия вариант на вируса. Вчера на съвещанието при премиера проф. Тодор Кантарджиев потвърди тази информация", коментира притеснен министър Ангелов.

"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което отрежда пето място на България на Балканския полуостров. Чехия е най-сериозно заболялата страна. С подобна заболеваемост са и други страни - Словакия, Малта и др. Дали ще достигнем върхове в тази трета вълна, зависи от всички нас. Прави впечатление доста голямата разлика между заболеваемостта в страната. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановите операции в болницата. Там където има много лечебни заведения, но тези които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да приемат повече хора. Въпросът е 14-дневната заболеваемост докъде ще стигнем. Наясно сме, че след него идва бразилски вариант, има неприятни съобщения за нигерийски вариант", коментира доц. Кунчев. Той се оплака и от твърдения, че от щаба плашили хората със съобщаването на цифрите.

"Всички имаме близки, които са заразени, семейства, които са загубили свой близък. По-голям е страхът, който се създава от конспиративни теории, с които се налага да се борим ежедневно. Именно тези теории, които много бързо достигат до най-възрастните хора, там срещаме най-големите трудности", продължи темата проф. Ангелов. По думите му, спасението на българския народ е във ваксините.

"Ако някой се опитва да използва тези данни, това за мен като лекар, граничи с престъпление", завърши той.

Проф. Гетов заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000 души. Той отчете, че около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com