САЩ с различен план срещу вируса, кога свалят маските

Дават отпуск на желаещите да се ваксинират

САЩ с различен план срещу вируса, кога свалят маските | StandartNews.com

Нов план за борба с коронавируса обяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Той идва след като в страната бяха регистрирани вече случаи на зараза с варианта Омикрон, предаде БТА. "Знам, че Ковид-19 е повод за разделения в тази страна и това е тъжна констатация. Това не трябва повече да се случва. В момент, в който навлизаме в зимата и сме изправени пред предизвикателството на новия вариант, настъпи моментът да се опитаме да преодолеем тези разделения", заяви Байдън. Планът не предвижда локдауни. САЩ ще предоставят освен това още 200 милиона ваксинационни дози на други страни по света в идните 100 дни.

Съгласно плана ще бъде подета кампания за насърчаване на ваксинацията и на бустерната ваксинация. Федерални служители ще получат платен отпуск, за да отидат и да си поставят бустерни дози. Частите работодатели са призовани да разрешат същото за работниците си. Ще се разкрият и клиники за ваксинация в цялата страна, в това число и мобилни.

Планът на Байдън предвижда още маските в самолетите, влаковете и градския транспорт ще се носят до 18 март.

От частните здравни осигурители ще се изисква да възстановят парите на хората за тестове за коронавируса, направени у дома, а за хората без здравна осигуровка, тестове ще има на разположение безплатно в общински центрове за тестване.Центровете за контрол и превенция на заболяванията ще изискват пък от пристигащите международни пътници да се тестват за Ковид-19 ден преди отпътуването, независимо от ваксинационния им статут, пък заявиха източници за Ройтерс. Освен това представители на Центровете са поискали от авиокомпаниите да разкрият имената и друга информация за онези пътници, които неотдавна са били в осем южноафрикански държави, в които Омикрон бе идентифициран първо. Тези данни ще бъдат предоставени на местните и държавните здравни органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай