САЩ одобриха ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Прилага се само една доза

САЩ одобриха ваксината на "Джонсън и Джонсън" | StandartNews.com

Съединените щати одобриха ваксината на Johnson&Johnson.

Това е третата ваксина за превенция на COVID-19, която получават американците, след като федералната агенция за контрол на храните и лекарствата разреши препарат на компанията "Джонсън и Джонсън". Той действа само с една доза, вместо две, съобщава БТВ.

Здравните експерти с нетърпение очакват еднодозов вариант, който да помогне, за да се ускори ваксинацията - в надпревара с вируса, който вече уби над 510 000 души в САЩ и мутира по все по-обезпокоителен начин.

Федералната агенция заяви, че ваксината на Johnson&Johnson предлага силна защита срещу това, което има най-голямо значение - тежко заболяване, хоспитализация и смърт.

Очаква се на 11 март регулаторният орган на Европейския съюз да препоръча за употреба ваксината срещу коронавирус на Johnson&John. Една доза е показала 85% защита срещу най-тежкото заболяване COVID-19 при масово изследване, което е обхванало три континента - защита, оставаща силна дори в страни като Южна Африка, където се разпространяват най-смущаващите щамове.

Доставките на няколко милиона дози, които ще бъдат разпределени между щатите, може да започнат още утре. До края на март компанията очаква да достави 20 милиона дози за САЩ, а 100 милиона - до лятото. Компанията кандидатства също за разрешение за спешна употреба на ваксината си в Европа и от Световната здравна организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай