Резултатите от Pfizer са впечатляващи

Проучване потвърждава, че ваксината е 95 процента ефективна

Резултатите от Pfizer са впечатляващи | StandartNews.com

Пълните резултати от клинично изпитване на ваксината Pfizer-BioNTech Covid-19 бяха публикувани в New England Journal of Medicine.

Научната статия казва: "Резултатите от изпитанията са достатъчно впечатляващи, за да се издържат във всеки възможен анализ. Това е триумф."

Пълното проучване включва почти 44 000 доброволци, с няколко хиляди повече от броя, забелязан в предишни анализи. Около половината получиха ваксината, а останалите – плацебо ефект.

Потвърждава се, че постяването на две дози е 95 процента ефективен режим за предотвратяване на инфекцията от Covid-19.

Ваксината е действала по еднакъв начин независимо от възраст, пол, раса, етническа принадлежност, изходен индекс на телесна маса и наличие на придружаващи състояния.

При 10 случая на тежък Covid-19 след първата доза, девет са се появили при получатели на плацебо и един при човек, получил ваксината.

В проучването се отбелязват някои „незначителни проблеми“.

„Броят на тежките случаи на Covid-19 е твърде малък, за да се направят някакви заключения относно това дали ваксината може да доведе до влошаване на състоянието при отделни пациенти.”

Също така е неизвестно дали ще се появят повече странични ефекти при по-продължително проследяване, колко дълго ваксината остава ефективна, дали ще ограничи предаването и как ще действа при деца, бременни жени и имунокомпрометирани пациенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай