Вторник,

Решено. Елена затвори всички училища и забавачки

От: Редактор -
108
Решено. Елена затвори всички училища и забавачки
A
A
A

От днес всички училища, детски ясли и градини в община Елена са изцяло затворени за две седмици. До рестриктивната мярка се стигна след драстичен скок на заразени учители и непедагогически персонал, съобщи БНТ.

Това е първата община, която предприема подобна мярка. Няма да работят още социалните услуги, които се посещават от деца и ученици. "Целта е да се намали смесването на деца от различни групи. Няма да има репетиции на художествените състави и тренировки на спортните клубове", заяви кметът на община Елена Дилян Млъзев. 

"Градът е малък и е лесно да се проследи пътят на заразата. След обстоен анализ се установи, че детската градина и двете училища - голяма част от заразата преминава през децата и учениците, тъй като те в повечето случаи изкарват заболяването без симптоми или с леки симптоми, но в същото време са заразоносители.

Има също и случаи на родители, които скриват, че децата им имат симптоми", каза още кметът. Целта на мярката е в рамките на 14 дни да се ограничат контактите между децата и учениците, и така да се снижи заболеваемостта.

Кметът заяви още, че по-голяма част от заболелите в общината са в града, докато в селата нещата стоят по-меко, защото там няма толкова много ученици


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички