Неделя,

Разкриха какво се случва ако си поставим трета игла "Пфайзер"

От: Рачо Рачев -
7328
Разкриха какво се случва ако си поставим трета игла "Пфайзер"
A
A
A

Информация за ефикасността на третата (бустерна) доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" показва рязък спад на риска от тежко преболедуване малко след нейното поставяне, пише Ройтерс.

Данните, обявени от израелското министерство на здравеопазването, бяха публикувани след проверка в медицинското сп. "Лансет".

От юли до септември, когато преобладава вариантът Делта, специалистите са проследили повече от 1,4 милиона души, ваксинирани с две дози поне пет месеца преди това. Половината от тях били получили трета доза най-малко седмица преди да бъдат включени в изследването.

При получилите бустерна доза рискът от влизане в болница заради Ковид-19 е по-нисък с 93 процента, от тежко боледуване - с 92 процента, а от смърт заради Ковид-19 - с 81 процента.

Средната възраст на обхванатите от изследването хора е 52 години. Участниците и в двете групи - получили или неполучили бустерна доза, живеели сходно и здравословното им състояние било подобно.

Изследването не е контролирано рандомизирано и данните не доказват причинно-следствена връзка. Колко продължава защитата, още не е ясно. Никой от участниците не е проследен повече от два месеца, а за половината периодът е бил по-малко от две седмици.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com