Сряда,

Пулмолог обясни защо е коварна пневмонията от ковид

От: Стандарт -
2265
Пулмолог обясни защо е коварна пневмонията от ковид
A
A
A

Пулмологът Светлана Железнова твърди, че „ковидната“ пневмония се различава от обикновената пневмония преди всичко по по-интензивното си разрушително протичане.

Обяснявайки разликата между коронавируса и конвенционалната пневмония, Железнова отбеляза:

„Коронавирусът е много по-сложно заболяване, лекарите все още не са наблюдавали толкова тежки белодробни лезии, както при него".

Пулмологът уточни, че коронавирусната инфекция може да провокира активиране на прекомерни имунни реакции, което означава изключително тежко възпаление. В този случай дори здрави и силни органи могат да бъдат много сериозно засегнати, тъй като е невъзможно да се издържи тежък възпалителен процес без последствия.

Особеното коварство на коронавируса е, че провокираната от него пневмония може да бъде „тиха“, без температура или други ярки симптоми. Телесната температура на човек може да бъде леко понижена или може да има някои затруднения в дишането, които не изглеждат опасни симптоми. 

Но такова привидно леко състояние може по всяко време да приеме тежка форма - такава рязка промяна в състоянието на човек е една от характеристиките на коронавируса, пише Zdrave.to


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички