Първите ваксини тръгнаха от Белгия

Хладилните камиони напуснаха завода в Пурс

Първите ваксини тръгнаха от Белгия | StandartNews.com

Първите партиди от ваксината на Пфайзер-Бионтех, предназначени за държави от ЕС, потеглиха тази сутрин от белгийския завод в Пурс, където бяха произведени, след като в понеделник европейските власти дадоха зелена светлина за това, съобщи Франс прес.

Три хладилни камиона напуснаха между 9 и 10 часа сутринта промишления обект на американския фармацевтичен гигант Пфайзер в Североизточна Белгия.

Операцията, в която бяха използвани логистичните ресурси на белгийската компания за превоз на товари H. Essers, се проведе под засилено полицейско наблюдение. По две превозни средства на полицията съпровождаха всеки камион, след като бъдеше натоварен, а медиите бяха държани на безопасно разстояние.

Първите доставки от Пурс към Обединеното кралство бяха направени в началото на декември, след като британските здравни власти одобриха ваксината. Днес и в Швейцария започна кампания по ваксиниране.

Пфайзер не даде подробности закъде пътуват автомобилите, но един от тях беше с полски регистрационен номер, съобщи АФП.

Европейската комисия обяви в понеделник, че разрешава разпространяването в ЕС на ваксината срещу Ковид-19 на Пфайзер-Бионтех, броени асове, след като Европейската агенция по лекарствата разреши използването й.

По-рано ЕС беше обявил, че първото ваксиниране в общността ще започне между 27 и 29 декември във всички страни членки.

Във Франция висшият орган по здравеопазване трябва да се произнесе утре, в навечерието на Коледа, за тази ваксина, а първите инжекции с нея се очаква да бъдат направени в неделя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай