Проучване с ключова новина за третата доза

Всички ваксини повишават имунния отговор

Проучване с ключова новина за третата доза | StandartNews.com

Първото проучване, директно сравняващо бустерните ваксини срещу Covid-19, установи, че повечето ваксини подобряват имунните реакции при напълно ваксинираните хора, но няма очевиден "победител", който да помогне за вземането на решение която от ваксините да бъде използвана като усилваща.

"По отношение на "най-добрия" бустер, няма окончателен победител, но има някои губещи“, казаха в петък анализаторите на инвестиционната  банка SVB Leerink,  специализирана в здравеопазването, съобщава агенция MarketWatch.

Изследване  сравнява микс от пълни и половин дози от ваксините, разработени от BioNTech/Pfizer, Novavax и Valneva, както и пълна доза от ваксините на AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson и Moderna.

Всички участници в клиничното изпитване в Обединеното кралство са били напълно ваксинирани или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксината Comirnaty на BioNTech и Pfizer. Проучването включва само хора на възраст над 30 години, които никога не са дали положителен тест за коронавируса.

Според анализаторите на банката SVB Leerink, пълна доза от ваксината на Moderna произвежда най-високите титри на антитела. Трбва да се има предвид, че и в САЩ, и в Обединеното кралство бустерът на Moderna е разрешен като половин доза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай