Проучване: Хлорохинът не лекува коронавируса

Изследването е публикувано в престижното списание Лансет

Проучване: Хлорохинът не лекува коронавируса | StandartNews.com

Лекарствата за малария с хлорохин и хидроксихлорохин не помагат на болни с COVID-19 и приемането им е свързани със значителен риск от проблеми със сърдечния ритъм и даже от смърт.

Това показват резултатите на ново глобално изследване, цитирано от „Евронюз“.То обхваща общо близо 100 000 пациенти от 671 болници по света между 20 декември и 14 април. Сред тях са 14 888 души, лекувани с хлорохин или хидроксихлорохин.

Около 9% от контролната група са починали за сметка на 16% от тези, които са приемали лекарството. При комбинацията на хидроксихлорохин с антибиотик резултатите са още по-лоши – 23% са починали. Сходно е представянето на хлорохина при прием с антибиотик – 22% смъртни случаи.

Изследването, публикувано в престижното научно издание „Лансет“, е с голям мащаб, но все пак не е клинично проучване от гледна точка на методологията си. Няколко клинични проучвания за полезността на хлорохина и хидроксихлорохина продължават и към настоящия момент.

Въпреки това, лекарството, разработено в началния си вид през 40-те, от месеци е спрягано за решаващ фактор в битката с коронавируса. Американският президент Доналд Тръмп сам се похвали неотдавна, че профилактично взема от медикамента. У нас производството на лекарства с хлорохин и хидроксихлорохин също беше обявено за голям успех.

Този тип медикаменти са с изключително сериозни странични ефекти, които варират от главоболие до сърдечни проблеми. Заради истерията около евентуалното лечение на COVID-19 в момента има недостиг в глобален план, което се превръща в изключително сериозен проблем за хората с автоимунни заболявания, които разчитат именно на хидроксихлорохина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай