Проф. Петров с остър коментар защо хората не искат ваксини

Вече трябва да оцеляваме, категоричен е кардиологът

Проф. Петров с остър коментар защо хората не искат ваксини | StandartNews.com

В последните месеци трябваше да се действа информационно и да се подчертае колко е важна ваксинацията. Имаше разговори, но в тях често се даваха алтернативни становища. Сега изживяваме резултата от това,  заяви в ефира на "Здравей, България" на Нова тв кардиологът проф. д-р Иво Петров.

 "В нашата болница 90% от персоналът е ваксиниран - това не е от глоби и принуда, а защото хората са имали нужната информация", добави проф. Петров. 

"Подкрепям всичко, което намалява смъртността в България. Говори се прекалено много за страничните ефекти от ваксините, но никой не подчерта, че основният страничен ефект от неимунизирането е смърт", предупреди той.

В студиото бе и Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация: "Ако не си дадем сметка каква е ситуацията в момента, локдаунът ще е най-малкото, което ще ни се случи", смята тя. 

"Считам, че ще има контролни мерки. Мисля, че ще продължат и всякакви протести. Те са политически, не виждам никакви хуманни и важни въпроси зад тях", каза Димитрова. 

По темата онлайн се включи и д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

"Проблем е, че на хората се казваше да не се ваксинират, а да си изчакат антителата от преболедуване. Лекарското съсловие през последните месеци спекулираше прекалено много с тези антитела. Категорично казвам, че антителата от преболедуване не са толкова добри колкото тези от ваксинация", каза той.

"Всеки организъм образува различни антитела. Количеството в случая не е гаранция за качество на антителата", отсече още Илиев.

"Ваксинацията намалява с 83% хоспитализациите и с 91% смъртността. Това е важно от обществена гледна точка. Това трябваше да бъде разяснявано ежедневно, а се говори за алтернативи, начини и антитела. Вече трябва да оцеляваме", заяви Петров. 

По думите му вече се връщат пациенти от болниците. "Имаме болници със закрити кардиологични отделения, защото те вече са ковид отделения. Принудени сме да оцеляваме и всеки, който е против мерките, е против обществото", заяви проф. Петров. 

Според Илиев сертификатът в момента е единственият начин да принудим обществото да се ваксинира. "Ситуацията е много трудна. Преди дни дискотеките бяха пълни, а проверки за сертификати не е имало. Сертификатът се въвежда даже късно", смята той.

Проф. Петров бе категоричен, че с високата смъртност в България не може да си позволим подобно безхаберие и да губим така човешки животи.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай