Проф. Кръстева: Ваксините са геополитическо оръжие

По-голям шанс имат гъвкавите, но координирани стратегии на страните. Колективните стратегии са по-силни, коментира професорът

Проф. Кръстева: Ваксините са геополитическо оръжие | StandartNews.com

„Европейският съюз направи много грешки относно ваксините. България трябва да помисли какво бихме били ние на този силно конкурентен пазар, ако зад нас не стоеше ЕС. Това е шахматната дъска, няма бели и черни. Генералната стратегия, че общата позиция ще се взема от европейските институции, работи за малките играчи като България“. Това каза пред БНР проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ. 

Тя посочи, че кризата с коронавируса е третата голяма, която ЕС преживява - след дълговата и след бежанската: 

„Винаги се поставяше въпросът - национална или общностна стратегия да се приложи. Не трябва да бързаме с лесните критики. Всяка от кризите конструира фронтовете в ЕС по различен начин... Голямото противоречие, е че ЕС е най-големият производител на ваксини в света. Това е глобално стратегическо предимство. Днес ваксините са новото геополитическо оръжие. Има страни, които ни показват върховете на своята ваксинационна плуралистичност“. 

В предаването „Нещо повече“ проф. Кръстева допълни: „Пропуква се единството в ЕС дали национални или европейски трябва да бъдат отговорите... Ваксинационният плурализъм има много лица. Ваксинационната война ще бъде спечелена. По-голям шанс имат гъвкавите, но координирани стратегии на страните. Колективните стратегии са по-силни“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай