Неделя,

Проф. Христова: При повече ваксинирани смъртността спада значително

От: Мартина Суботинова -
194
Проф. Христова: При повече ваксинирани смъртността спада значително
A
A
A

„Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта.“ Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

"Странични ефекти от ваксините има, но те са толкова редки и много леки, като втрисане, болки на мястото на инжекцията, а същевремнно видяхме колко души около нас починаха от  COVID-19 , как тежко протича болестта, с дълъг и тежък постоквод синдром – с месеци хората не могат да се възстановят, влияе на сърце, бял дроб и мозък, невъзможността за концентрацията, и българите пак не се ваксинират, макар че ваксината предпазва и вас, и останалите", каза специалистът.

"Да, единични хора може и с ваксината да се разболеят, но ще предпазим цялото общество. При повече ваксинирани смъртността спада значително, ваксината ти връща предишния живот, а като ги избягваш ваксините, ти се страхуваш да общуваш, всъщност ти страдаш.

Отделно, че при по-голям дял ваксинирани, се спират мутациите на вируса. Ние от НЦЗПБ сме в центъра на огнището, а нямаме болни, защото сме ваксинирани", посочи още проф. Ива Христова.

По думите й има преболедували, които се ваксинират, за да имат имунитет. Проф. Христова заяви, че всеки ще се срещне с болестта: "Преболедувалите за момента, и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант, засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта, но ако не се ваксинират хората, вирусът ще продължи да мутира.

В момента Делта варианът е силно инфекциозен и се налага", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й има данни в момента, че Т-клетъчният имунитет се запазва дълго време при следваща среща с този вирус. Проф. Христова не даде категоричен отговор дали да се поставя трета бустерна доза ваксина.

"За нас ваксинираните първи медици, все още не се налага трета доза", коментира още проф. Христова.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички