Понеделник,

Пробив! Ново лекарство срещу коронавируса

От: СТАНДАРТ -
Пробив! Ново лекарство срещу коронавируса
A
A
A

Нов пробив в битката срещу коронавируса. Европейската агенция по лекарствата обяви, че проучва нов медикамент срещу вируса.

„Започнала е поетапната оценка на лекарствен продукт, съдържащ две готови моноклонални антитела. Това е експерименталният продукт, който беше приложен на Доналд Тръмп и който се очаква да бъде наличен”, обясни проф. Илков Гетов, съобщи ДарикНюз.

Моноклоналните антитела са изкуствено създадени и имитират белтъци, които се произвеждат от имунната система. В случая с коронавуриса те биха му попречили да атакува клетките.

„Това са едни макромолекули,които специфично разпознават точно определени други  макромолекули от дадена клетка и те имитират функциите на имунната система. Свързвайки се със спайк протеина, ще попречат вирусът да попадне в клетката”, поясни доц. Павлина Гатева.

Монклонални антитела се използват за лечението на редица автоимунни и онкологични заболявания. Правени са  опити и при някои вирусни инфекции като успех е имало при Ебола.

„Тяхното приложение трябва да е много внимателно, защото са възможни нежелани имунологични ефекти. Тъй като става въпрос за напълно ново лекарство, не са описани всички странични реакции”, подчерта доц. Гатева.

Tерапията с моноклонални антитела може да е подходяща за по-леките случаи. За пациентите в по-тежко състояние и на кислородолечение обаче тя не е препоръчителна.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички