Пробив на ваксината. На какво се дължи?

Всичко зависи от самата имунна система

Пробив на ваксината. На какво се дължи? | StandartNews.com

Институтът "Роберт Кох" събира данните за всички случаи на хора, които са се разболeли въпреки имунизацията.

На тази база институтът определя ефективността на ваксините от последните четири седмици на 84% за възрастовата група под 60 години и на 83% за хората над 60.

Делта мутацията, на която в момента в Германия се дължат 99,9% от инфекциите, увеличава броя на пробивите, понеже този вариант на вируса е много по-заразен от първоначалната форма.

Затова "пробивите" са нещо нормално - както и при другите ваксини.

Увеличението на пробивите, което се наблюдава сега, е свързано и с това, че мнозина вече не се придържат толкова стриктно към правилата за хигиена, казва имуноложката Катрин О' Брайън от Световната здравна организация (СЗО)

Тя изтъква, че мерките за сигурност са много важни, за да се задържи разпространението на вируса.

Защитата след имунизация спада с времето - тъй като антителата, изградени срещу коронавируса, постепенно намаляват. Но оттам не следва, че организмът на човека е беззащитен - имунната система включва и други защитни механизми, които се активират чрез имунизацията.

Особено засегнати са хората с отслабена имунна система, обяснява О' Брайън - например след трансплантация на орган или по време на терапия срещу раково заболяване.

Това се дължи и на факта, че с възрастта имунната система става по-малко гъвкава - тя не е вече така силна срещу непознати за нея вируси, пише в анализа на Дойче Веле..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай