При тези симптоми след АстраЗенека търсете лекар

Изброи ги шефът на агенцията за лекарствата

При тези симптоми след АстраЗенека търсете лекар | StandartNews.com

Европейската агенция по лекарствата е предоставила данни от анализ, извършен по сигнал за много редки случаи на тромбози след ваксинация с AstraZeneca. Те са свързани с нисък брой на тромбоцити, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Това са изключително редки лекарствени реакции при прилагането на Оксфордската ваксина", обясни той.

"Има две специфични състояния, които са идентифицирани - тромбоза на мозъчен венозен синус, а другото е при вена, която се намира в коремната област. Честотата е изключителна ниска, около 3 на един милион ваксинирани лица", каза Кирилов.

И изброи симптомите, при които ваксинираните с AstraZeneca, следва да се обърнат към лекар.

"Ако лице, при което е приложена ваксината, има симптоми като главоболие, задух, подуване на краката или размазано виждане, задължително трябва да се консултира с медицинско лице", категоричен е Кирилов, добавяйки, че проучванията в тази насока ще продължат.

По думите му според ЕМА съотношението полза-риск на ваксината е положително и тя може да бъде прилагана.

Експертите от ЕМА не препоръчват специфична профилактика, ако вече имате поставена такава ваксина. "Трябва да се наблюдават за тези симптоми ваксинираните лица и, ако те са налични, да бъде потърсена медицинска помощ", каза той.

"Ваксината "АстраЗенека" трябва да се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст. Всеки лекар в страната знае какви са рисковите фактори за тромбоза и не трябва да прилага този продукт в тази възрастова група, ако те са налични", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Продължават предварителните прегледи на "Новавакс", "Кюрвак" и руската ваксина. В момента все още се оценяват предклиничните данни, каза още Богдан Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай