Вторник,

При какви условия ще работят ресторантите, ако има нова вълна?

От: Стандарт -
394
При какви условия ще работят ресторантите, ако има нова вълна?
A
A
A

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират срещу COVID-19. Това коментира здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той подчерта, че към момента такова решение не е взето официално. 

Здравният министър обясни, че това предложение е дошло от Националния борд по туризъм. "Тези ваучери ще бъдат използвани за туризъм, а стойността им ще бъде 50 лв.", коментира Кацаров.  И добави, че има много фактори, които трябва да се обмислят, преди да се вземе подобно решение.

По отношение на заболеваемостта у нас Кацаров обясни, че сега страната е в „зелена” зона по брой заразени - те са средно 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в  „червената" зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В тази крайна фаза се предвижда да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. "Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.

Д-р Кацаров обясни, че нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта" варианта. Той обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран. „Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

Данните показват,  че само 10-12 % от населението в България е с две дози ваксина, като според него няма да се налага слагането на  трета доза. По думите му няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август. „Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.

Здравният министър коментира още, че не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението. Той допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които ги е нямало при предишните вълни. 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com