При какви условия ще работят ресторантите, ако има нова вълна?

Обмисляме предложението на борда по туризъм за 50 лв. ваучер за ваксинирани, каза Стойчо Кацаров

При какви условия ще работят ресторантите, ако има нова вълна? | StandartNews.com

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират срещу COVID-19. Това коментира здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той подчерта, че към момента такова решение не е взето официално. 

Здравният министър обясни, че това предложение е дошло от Националния борд по туризъм. "Тези ваучери ще бъдат използвани за туризъм, а стойността им ще бъде 50 лв.", коментира Кацаров.  И добави, че има много фактори, които трябва да се обмислят, преди да се вземе подобно решение.

По отношение на заболеваемостта у нас Кацаров обясни, че сега страната е в „зелена” зона по брой заразени - те са средно 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в  „червената" зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В тази крайна фаза се предвижда да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции. "Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.

Д-р Кацаров обясни, че нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта" варианта. Той обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран. „Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

Данните показват,  че само 10-12 % от населението в България е с две дози ваксина, като според него няма да се налага слагането на  трета доза. По думите му няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август. „Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.

Здравният министър коментира още, че не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението. Той допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които ги е нямало при предишните вълни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай