Правят универсална ваксина във Великобритания

Тя ще е срещу всички щамове и ще е готова до края на годината

Правят универсална ваксина във Великобритания | StandartNews.com

Разработваните във Великобритания универсални ваксини срещу всички щамове на коронавируса ще се появят на пазара още през тази година, информира в."Индипендънт", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че в Обединеното кралство два екипа едновременно разработват ваксини, чието прилагане позволява на имунната система на организма да разпознава шиповидния белтък на коронавируса.

Неговата структура е най-податлива на мутации, докато белтъците от централната част на SARS-CoV-2 се видоизменят много по-рядко. Това ще позволи на новите ваксини и занапред да бъдат ефикасни.

С разработването на подобни препарати са се заели учени от Нотингамския университет и от частната компания "Скансел". Последната възнамерява да проведе клинични изпитания на своята ваксина през втората половина на годината.

"Скансел" получи обнадеждаващи резултати по време на експерименти с опитни мишки.Разрабаротки на ваксини, запазващи своята ефикасност при всички щамове на коронавируса, се осъществяват и в други страни, сред които фигурират САЩ, Франция и Белгия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай