Правят генетичен анализ на коронавируса

В момента у нас 10 души заразяват от 8 до 5 човека

Правят генетичен анализ на коронавируса | StandartNews.com

Генетичен анализ на коронавируса ще бъде направен у нас. За целта ще се изследват 100 души, които са преминали през инфекцията, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

В момента у нас 10 души заразяват от 8 до 5 човека. „Вървим надолу с разпространението на инфекцията, но всяко отпускане може  доведе до огнища. Разчитаме на съзнанието на българския народ, и въпреки отпадането на мерките ще имат дезинфектант в джоба, ще си мият ръцете и няма да се струпват на едно място“, отбеляза той.

Ще проверим генетиката на вирусите, които циркулират у нас.  Така ще видим колко са различни вирусите, които си внесохме от курортите на Австрия и Италия  в началото на епидемията и последните случаи, които доказахме при руски граждани. Ще ги сравним и това мисля че ще стане до края на този месец“, казва още Кантарджиев. Патогенът мутира така че да стане по-лесно прилепчив и да заразява повече хора. Това е философията на природата на вируса, които иска дълго време да живее в заразения организъм.

„Истината за това каква част от населението на България е била в контакт с новия патоген, може би, ще имаме след една седмица, благодарение на едно проучване , което от месец се организира в Пловдив. То е за доказване на антитела и то с метод, който е сигурен. С него ще бъдат изследвани хора, подбрани на случаен принцип. Над проекта работят от Медицинския университет в Пловдив,  РЗИ и специалисти от Националния център по заразни и паразитни болници.  Така че имаме сигурни данни за една област, което не е много засегната. Оттам можем да правим изводи“, отбеляза професорът.

"Коронавирусът е съкратил живота на починалите с 10 години, отбеляза професорът", като цитира университета Глазол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай