Повече деца с ковид в болници в САЩ! Как им се отразява вирусът?

Децата също могат да развият сериозни усложнения, включително продължителен ковид

Повече деца с ковид в болници в САЩ! Как им се отразява вирусът? | StandartNews.com

За последните четири седмици средният брой деца, приети за лечение в болници с Covid-19 в САЩ се е покачил с 52%, а при възрастните на болнично лечение са 29% повече американци, предаде БНР.

От здравното министерство информират, че броят на децата постъпили в болница в края на ноември е 1270, а сега те са 1933.

Според властите в поне 10 щата, сред които Флорида, Илинойс, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Вашингтон, окръг Колумбия, Пуерто Рико, броят на децата, постъпили в болница с ковид, се е увеличил повече от два пъти.

Д-р Пол Офит, експерт по ваксините в детската болница във Филаделфия, казва, че в болницата се изследват всички постъпващи деца и много от тях са без симптоми и боледуване, но дават положителна проба при тестване.

Според лекарите изглежда Омикрон се възпроизвежда много по-добре в носа и горните дихателни пътища от предишните варианти, което означава, че родителите трябва да внимават ако децата се оплакват от  драскане в гърлото или хрема.

Като цяло специалистите смятат, че при децата ковид преминава по-леко в сравнение с възрастните, но те също могат да развият сериозни усложнения, включително продължителен ковид и т.н. мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C).

При този синдром се възпаляват сърцето, белите дробове, бъбреците, мозъка, кожата, очите или стомашно-чревните органи. Все още лекарите не знаят каква е причината за тези възпаления, но при много деца на възраст между 5 и 11 години вирусът е предизвикал такова състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай