Почина втори български медик

Лекарка от спешната медицинска помощ е издъхнала в Александровска болница

Почина втори български медик | StandartNews.com

Още един лекар с коронавирус почина у нас. Той е работел в Центъра за спешна медицинска помощ в Александровска болница.

Неяснотите около протичането на заболяването продължават да са повече, отколкото това, което е установено за коронавируса. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски във връзка със смъртта на втори медик у нас.

Лекарка от Центъра за спешна медицинска помощ е починала вчера, след като е била диагностицирана с коронавирусна инфекция. Лекувана е в Окръжна болница, след което е изписана, тъй като е дала две отрицателни проби, а състоянието й се е подобрило.

Тя е била под домашно лечение, но внезапно състоянието й се е влошило. Наложило се е да бъде интубирана, но е починала в спешния център.

„Тревожното е, че е дала две отрицателни проби. Очаква се резултатът от PCR теста, който е направен веднага при пристигането й в болницата. На един от тестовете, взети там, е дала положителен резултат“, обясни ген. Мутафчийски.

„Преди няколко дни има съобщение на хонконгски колеги, които са направили изследване на голяма група пациенти, след като са дали отрицателни резултати. Установено е наличието на вирусни частици“, допълни той.

Италиански лекари също съобщават за девет души, които са прекарали коронавирусната инфекция, изписани са с отрицателни проби, но след това са приети отново с резаразяване.

„Това са тревоги, които винаги сме споделяли с вас. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на този вирус“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

23 са новите регистрирани случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. От тях в болница са 10 души. Активните области към момента са 9. Общо лабораторно потвърдените случаи у нас са 1611.

От новите случаи 6 са в София, 8 във Видин, 3 в Сливен. В Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Ямбол - по един.

Две деца на 10 и 11 години във Видин са се заразили с коронавирус. Има два нови случая на заразени медици – лекар и технически секретар в „Пирогов“.

Излекувани са 21 души, а починалите са 72-ма. Починали са мъж на 68 г. в Благоевград с придружаващи заболявания, 80-годишен мъж от Видин с диабет и прекаран инфаркт, както и жена на 82 г. от Плевен със сърдечна недостатъчност.

Към момента в света има нови 83 257 потвърдени случая на коронавирусна инфекция. 5215 са новите смъртни случаи.

От редица водещи европейски центрове в САЩ, Китай, Великобритания и Германия постъпват съобщения за мобилизиране на огромен финансов и интелектуален ресурс за справяне с епидемията в насока разработването на нови лекарства и ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай