Четвъртък,

По-голям риск от тромбози при Ковид

От: Агенция Стандарт -
533
По-голям риск от тромбози при Ковид
A
A
A

Рискът от тромбози в мозъка е много по-висок при Covid-19, отколкото в резултат от ваксините срещу инфекцията, обявиха британски учени, цитирани от Ройтерс.

Има съобщения за случаи на церебрална венозна синусова тромбоза, свързани с ваксините срещу коронавирус на компаниите "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън". В сряда САЩ спряха имунизациите с ваксината на "Джонсън енд Джонсън", докато се проучват съобщенията за такива случаи, а Дания се отказа да използва ваксината на "АстраЗенека".

Британските и европейски регулаторни органи подчертават, че ползите от имунизацията надвишават рисковете.

Проучване сред 500 000 пациенти с Covid-19 установи церебрална венозна тромбоза при 39 души на един милион в резултат на инфекцията, обявиха учените. Тези данни могат да се сравнят с информацията на Европейската агенция по лекарствата, според която състоянието се е проявило при петима на един милион души, имунизирани с ваксината на "АстраЗенека".

В статия, която предстои да премине независима оценка, изследователите посочват, че рискът от тромбозата в мозъка е осем до десет пъти по-висок вследствие на инфекцията в сравнение с приема на съществуващите ваксини срещу болестта.

"Рискът от церебрална венозна синусова тромбоза след Covid-19 изглежда значително по-висок, отколкото след ваксиниране с продукта на "АстраЗенека", каза пред журналисти Максим Таке от факултета по психиатрия в университета Оксфорд.

Изследването е направено въз основа на информация от американска здравна база данни и не използва нови данни за риска от тромбози вследствие на ваксината на "АстраЗенека", която не се прилага в САЩ.

Таке каза, че смъртността от церебралната тромбоза е около 20 на сто, независимо дали е причинена от коронавирусната инфекция или от ваксина и това сочи, че основният рисков фактор са тромбите.

Изследователите подчертават, че Covid-19 се свърза с по-чести прояви на тромбози от този рядък вид церебрална тромбоза като сърдечния удар например и че дебатът около ваксините е оставил на заден план сериозните рискове от самото заболяване.

"Значимостта на установеното в изследването е, че припомня факта, че това е наистина ужасна болест с множество въздействия, включително и повишен риск от церебрална венозна тромбоза", каза Джон Гедес, директор на изследователския център по биомедицина в университета Оксфорд.

Научният екип от университета каза, че е работил независимо от екипа, разработил ваксината с "АстраЗенека".


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com