"Пирогов" отваря още 4 етажа за болни с ковид

Фургони за първоначален преглед вече има пред болницата

"Пирогов" отваря още 4 етажа за болни с ковид | StandartNews.com

Още 4 етажа в "Пирогов" ще бъдат освободени за прием на  болни с коронавирус. Това означава, че ще има и още 200 легла за настаняване на заразени,  обяви директорът на болницата проф. Асен Балтов пред Би Ти Ви.

 Така няма да бъде върнат нито един пациент, дошъл с линейка. Той ще се поема от триажа, който ще преценява дали болният е за реанимация, или за някое от другите отделения.

Част от триажа ще се прави още пред болницата във фургоните, които са разположени от днес пред входа на "Пирогов". Там на всеки пристигнал се дава пулсокситометър за измерване на сатурацията на кислорода в кръвта. Ако тя е под 90, пациентът се приема с предимство пред останалите, обясни проф. Балтов.

По думите му болните медици в "Пирогов" са около 30. Те обаче се заразяват не в болнична среда, а във външна, при лечение на болни и срещи с други хора. "Пирогов" не е гнездо на заразата, има най-много излекувани колеги, каза проф. Балтов.

Според него твърдите мерки не закъсняват. Ако хората продължават да спазват мерките - дисциплина, дистанция, носене на маски и солидарност, нещата ще се регулират и ще се влезе в плато.

От днес и МВР започва да помага на РЗИ. Според проф. Балтов това ще е достатъчно, за да бъдат карантинирани всички контактни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай