Пирогов отново е отворен за спешни случаи

Вчера положителни проби за коронавирус дадоха 66-годишна жена и 74-годишен мъж

Пирогов отново е отворен за спешни случаи | StandartNews.com

Семейството от Ломско, което е заразено с Ковид-19 е в изолирана сграда към „Пирогов“, съобщи пред бТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той допълни, че спешната болница не е затворена и ще работи с пациенти.

Вчера положителни проби за коронавирус дадоха 66-годишна жена и 74-годишен мъж.

Кунчев обясни, че жената отива в „Пирогов“ на собствен ход, след като се е почувствала зле. Колабирала е на входа на спешната болница. Наложило се е да бъде спешно интубирана.

„Установява се тежка пневмония, която има характеристиките на коронавирус, взима се проба. Много бързо стават резултатите, защото тестът е направен в София. Така започнахме да разплитаме кълбото“, каза Кунчев и допълни, че след това е тестван и 74-годишният ѝ съпруг, който също е бил в болницата.

По думите на Кунчев близките на семейството са хоспитализирани в болница и се чака резултат. Общо 89 души са били контактни със заразените, сред тях е медицинският персонал и пациенти в „Пирогов“.

Кунчев обясни, че вчера болницата е прекъснала работа, за да може заразените пациенти да бъдат преместени в отделна сграда. Той заяви, че всички, за които има съмнения, ще бъдат настанени там.

„Тя е отворена, има и пациенти и персонал. София не може без „Пирогов“. Не обмисляме да прекратяваме дейност, но моля гражданите да се съобразяват и да го търсят само при нужда, с оглед да не се претоварва системата“, каза д-р Кунчев.

По думите му хората, които са работили във Второ вътрешно отделение, където е бил настанен мъжът, също са поставени под карантина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай