Откривателката на Омикрон каза кога ще страдаме в България

Вирусът е с по-леки симптоми, но това не означава, че няма да има хора, които да го изкарат тежко

Откривателката на Омикрон каза кога ще страдаме в България | StandartNews.com

От ноември насам нов, различен вариант на коронавируса шета из света - щамът Омикрон. Типичните симптоми на Омикрон са горещи или студени вълни, главоболие, болки в гърба или гърдите, чувство на умора и изтощение, леко дразнене в гърлото или кашлица. Вирусът може да стане ендемичен, с по-леки симптоми, но това не означава, че няма да има хора, които да го изкарат тежко.

При положение, че първите случаи на Омикрон в България са отпреди седмица, ще отнеме 3-4 седмици да достигнете пикови стойности", каза в интервю за БНТ Анджелик Кутзи - лекарката от Република Южна Африка, която откри варианта Омикрон.

По думите й, клиничните симптоми са много по-леки, заразените с Омикрон пациенти нямат нужда от лечение с кислороден апарат. Ако сте ваксинирани, дори да имате хронични заболявания или сте с наднормено тегло, вероятно ще преминете много по-леко, ако сте заразени с Омикрон, допълни тя.

Според нея от най-голямо значение за тежестта на вълната у нас ще е това колко души ще попаднат в интензивни отделения, както и каква ще е смъртността. Кутзи смята, че по-големи проблеми в България би могло да има, ако са  много хората над 50-60 години, които не са ваксинирани.

Специалистката успокоява, че дори и да има висок процент заразени не трябва да се плашим, а най-добрата превенция са носенето на маски, ваксинирането и социалната дистанция. Тя препоръчва и най-уязвимите хора да стоят далеч от големи тълпи от хора.

Откривателката на Омикрон смята, че е много вероятно вирусът да стане ендемичен, защото не е в негов интерес да избие всички. Убедена е също, че друг голям проблем в настоящата ситуация е паниката, включително заради плашещото говорене на политиците.

 

Вижте всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай