Четвъртък,

Открити са 7 различни форми на К-19

От: Редактор -
184
Открити са 7 различни форми на К-19
A
A
A

Учени от Медицинския университет във Виена са открили, че определени симптоми на заболяването обикновено се проявяват едновременно, което позволява формите на протичане на COVID-19 да се систематизират в общо седем групи.

"Можахме съвсем ясно да разграничим системните прояви на болестта от специфичните за всеки организъм", казва Винфрид Пикл, един от авторите на изследването пред NTV.

Първият вариант на COVID-19, според учените от Виена, се отличава със симптоми, характерни за сезонния грип - повишена температура, обща отпадналост, кашлица. Втората форма се отличава с това, че се проявяват предимно симптоми като хрема, кихане, запушен нос или неприятно усещане за пресъхнало гърло.

Третият вариант на Ковид се изразява само или предимно чрез болки в мускулите и ставите, а четвъртият вариант - чрез ясно изразени възпаления на очите или на лигавиците. В петия комплекс от симптоми са групирани проблеми, засягащи белите дробове - например възпаление на белия дроб или остър задух.

Шестата форма на заболяването води предимно до проблеми в стомашно-чревния тракт - разстройство, усещане за тежест в коремната област, които понякога са придружени и от главоболие. Седмата форма на проявление на Ковид се характеризира със загубата на обоняние и вкус

По отношение на седмата група учените установили и това, че от тези симптоми страдат предимно хора с относително "млада имунна система".

 Учените казват, че вирусът Sars-CoV-2 оставя своего рода отпечатък в кръвта и имунната система на възстановяващия се от болестта. Така например броят на белите кръвни телца, които са специализирани за борба срещу патогенните бактерии, е значително по-нисък от обичайния у хора, които са преболедували COVID-19.

Затова пък у тях остават силно активни клетките, които пазят информацията за прекараното заболяване, както и онези, чиято задача е да унищожават зоните, нападнати от вируси.

Колкото по-висока е е била температурата на болния от COVID-19, толкова по-голям брой антитела създава организмът му срещу вируса. "Това показва, че много седмици след първоначалната инфекция имунната система продължава да преработва информацията за болестта", казва Пикл.

Тези имунологични промени навярно биха могли да помогнат за изясняването на късните последици от COVID-19.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com