Петък,

Откриха кой е боледувал най-дълго от ковид, каква е изненадата

От: Рачо Рачев -
398
Откриха кой е боледувал най-дълго от ковид, каква е изненадата
A
A
A

Лекари във Великобритания вярват, че са документирали най-дългото боледуване от Ковид-19 у пациент със симптоми и откриваеми нива на вируса. Става дума за повече от 16 месеца - 505 дена, съобщи Би Би Си.

Пациентът е имал хронични заболявания и е починал в болница през 2021 г.

Подобни случаи обаче са редки, отбелязват лекарите. Повечето хора се изчистват от вируса, но въпросният пациент е имал много отслабена имунна система.

Човекът се заразил с новия коронавирус в началото на 2020 г., като имал симптоми и болестта била потвърдена с PCR тест.  През следващите 72 седмици излизал и влизал в болница многократно - около 50 пъти, както за рутинни прегледи, така и за лечение. Всеки път тестът му бил положителен.

Лекарите от Лондонския Кралски колеж и болницата "Сейнт Томас" отбелязват, че според лабораторните изследвания става въпрос за една и съща инфекция, а не за различни случаи на разболяване. Пациентът е получавал антивирусни лекарства, но не е оздравял.

Случаят е различен от "продължителния ковид", при който вирусът се изчиства от организма, но симптомите продължават.

Подобни случаи са редки, но значими, защото могат да породят нови варианти. Това обаче не се е случило при този пациент, нито при другите деветима изследвани.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички