Откриха кой е боледувал най-дълго от ковид, каква е изненадата

Става въпрос за една и съща инфекция, а не за различни случаи на разболяване

Откриха кой е боледувал най-дълго от ковид, каква е изненадата | StandartNews.com

Лекари във Великобритания вярват, че са документирали най-дългото боледуване от Ковид-19 у пациент със симптоми и откриваеми нива на вируса. Става дума за повече от 16 месеца - 505 дена, съобщи Би Би Си.

Пациентът е имал хронични заболявания и е починал в болница през 2021 г.

Подобни случаи обаче са редки, отбелязват лекарите. Повечето хора се изчистват от вируса, но въпросният пациент е имал много отслабена имунна система.

Човекът се заразил с новия коронавирус в началото на 2020 г., като имал симптоми и болестта била потвърдена с PCR тест.  През следващите 72 седмици излизал и влизал в болница многократно - около 50 пъти, както за рутинни прегледи, така и за лечение. Всеки път тестът му бил положителен.

Лекарите от Лондонския Кралски колеж и болницата "Сейнт Томас" отбелязват, че според лабораторните изследвания става въпрос за една и съща инфекция, а не за различни случаи на разболяване. Пациентът е получавал антивирусни лекарства, но не е оздравял.

Случаят е различен от "продължителния ковид", при който вирусът се изчиства от организма, но симптомите продължават.

Подобни случаи са редки, но значими, защото могат да породят нови варианти. Това обаче не се е случило при този пациент, нито при другите деветима изследвани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай