Още 3 месеца здравни заповеди и мерки

Новината обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров

Още 3 месеца здравни заповеди и мерки | StandartNews.com

Извънредната епидемична обстановка заради коронавируса се удължава с 3 месеца. Това реши днес служебното правителство, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. В това време правилата за пътуване, работа, образование ще се определят, както досега, със заповеди и мерки от страна на здравното ведомство.

„Основанията за това са, че страната ни навлиза в нова пандемична вълна. Регистрираме ръст в броя на заразените и хоспитализираните. Това налага да бъде удължена извънредната епидемична обстановка”, каза министърът. Срока от три месеца Кацаров мотивира със средната продължителност на една пандемична вълна. „Тя е около два месеца, два месеца и половина. Затова считаме, че оптималният срок за удължаване е три месеца”, уточни той.

Ресорният министър обясни, че се взимат под внимание политическата ситуация и неяснотите около това докога ще продължи работата на Народното събрание. „Тримесечният срок дава достатъчно гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки, включително и такива за граничен контрол”, заключи Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай