Опасност: От гущерче епидемията отива към Годзила

Въпросът тук е колко ще издържат болниците в малките населени места

Опасност: От гущерче епидемията отива към Годзила | StandartNews.com

Изпуснахме шарана, но не всичко сме изпуснали. Така описа ситуацията с коронавируса у нас проф. Николай Витанов, ръководител на екипа за анализи към Националния оперативен щаб.

Според анализатора Тихомир Безлов въпросът тук е колко ще издържат болниците по малките населени места. "Иронията е, че хората ще трябва да се научат от собствения си опит за вируса. Има една тотална промяна у хората, напълно пренебрегващи мерките до хора с маски в магазините", каза Безлов пред Нова телевизия.

"Това, което казах на 19 март е: да се спазва карантината и ще се излезе от медицинската част на кризата. Това, което се случва сега е така, защото има една малка група от хора, които си мислят, че това е грипче и не се спазват мерките и резултатът го виждаме сега. Според изчисленията у нас ще има около 50 000 заразени. 100 души заразяват 133", уточни още той. Той заяви, че броят на починалите се умножава по 200 и така се вижда какво е прогнозното число за техния брой при нарастване на заразените у нас.

Попитан дали този брой ще нараства, той заяви, че не е толкова просто. Ако броят на нарастване с 1,3 се задържи, то системата ни няма да издържи дълго време. Отиваме натам, където епидемията от гущерче ще стане Годзила. Имаме един прекрасен резервоар от 1,5 млн. души, които подхранват епидемията като не спазват никакви мерки. Нека да минем 10 000 случая и ще се съберем отново, за да кажа следващото число", заяви проф. Витанов. Той добави още, че има връщане назад, ако тези 1,5 млн. души си променят мнението и спазват мерките.

Безлов допълни, че тук има една класова разделеност - младите и здравите не искат да си изпуснат лятото, а възрастните с хронични заболявания се страхуват.

"Дори и да се върнат мерките, тези 1,5 млн. души няма да ги спазват", категоричен е проф. Витанов.

"Разликата между нас и Сърбия е, че те имаха избори. Там, където има нестабилна политическа обстановка има и избягване на вземането на политически решения", заяви Безлов.

"Когато прехвърлим 300 души новозаразени на ден, то ще започне да се претоварва здравната система и след 2-3 седмици тя няма да издържи", прогнозира проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай