Неделя,

Омикрон подплаши лекарите, имунната система отказва

От: Рачо Рачев -
2739
Омикрон подплаши лекарите, имунната система отказва
A
A
A

Появилите се нови разновидности на Омикрон, открити от южноафрикански учени този месец, преодоляват ваксините и имунитета, придобит от инфекция с основния вариант Омикрон на коронавируса. Това съобщи един от откривателите на новите разновидности, цитиран от "Икономик таймс".

Разновидностите BA.4 и BA.5, които освен в Южна Африка, се разпространяват бързо и в САЩ, както и в Европа, са по-заразни от BA.2, която също бе по-заразна от оригиналния щам Омикрон, каза Тулио де Оливейра, ръководител на лаборатории в университетите на Квазулу-Натал и Стенебош, РЮА.

Хората, преболедували от оригиналния Омикрон, известен още като ВА.1, нямат имунитет към вариантите ВА.4 и ВА.5, написа в Туитър и южноафриканския вирусолог Алекс Сигал, ръководител на научно-изследователска група в Института по биология на инфекциите "Макс Планк" и на лаборатория в университета на Дърбан, РЮА.

Резултатите от изследването на имунитета към ВА.4 и ВА.5 при прекарали инфекция от ВА.1 сочат, че новооткритите подварианти оформят следваща вълна на коронавирусната инфекция, пише Сигал.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com