Обявиха какви са страничните реакции от ваксините

Включват температура и гадене, продължават до 48 часа

Обявиха какви са страничните реакции от ваксините | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването обяви какви могат да бъдат страничните ефекти от различните ваксини срещу коронавирус. Те включват повишение на температурата, гадене и проблеми с кръвното и продължават до 48 часа. Ето какво написаха от здравното министерството на страницата си във фейсбук:

Важно за страничните реакции след ваксинация срещу COVID-19

При иРНК ваксините страничните реакции са характерни по-скоро при прилагане на втората доза и температурата рядко достига стойности над 38 градуса. По-рядко при тези ваксини се съобщава за симптоми от страна на стомашно-чревния тракт като гадене; вариране в кръвното налягане и сърдечната честота; уголемяване на лимфни възли.

Най-често съобщавани реакции след поставянето на векторни (аденовирусни) ваксини са грипоподобни симптоми, които са с по-бурно протичане отколкото при иРНК ваксините.

Температурата в повечето случаи е над 38 градуса, а болките в ставите и мускулите се описват като силни. Интензивни симптоми имат по-скоро млади пациенти (под 50 години). Относително по-малко са съобщенията за локална реакция на инжекционното място.

Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24 - 48 часа.

Като цяло съобщените странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 са вписани в продуктовата информация на лекарствените продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай