Няма връзка между Covid-19 и онкологичните заболявания

Хубавото на пандемията беше, че стимилура изключително много развитието на биомедицината, твърди доц. Велизар Шиваров

Няма връзка между Covid-19 и онкологичните заболявания | StandartNews.com

Директна връзка между COVID-19 и онкологични заболявания няма. Позитивното от пандемията беше, че стимилура изключително много развитието на биомедицината, качеството на нивото в изследванията много се подобри", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS доц. Велизар Шиваров, имунолог и хематолог.

Но за него не сме много близко до колективния имунитет, след като има отново толкова много заболели, което води до повече смъртност.

Относно огграничителните мерки той не пожеал да изрази категорично отношение и заяви, че не би искал да е на мястото на тези, които взимат решението за ограничения и мерки, защото балансирането между здравния проблем, спасяването на животи и поддържането на работеща икономика въобще не е лесно.

За ваксинирането доц. Шиваров заями, че човек трябва да се ваксинира с това, което е налично, и  то максимално бързо. А фактът, че има толкова желаещи за ваксинация в онлайн платформата е положително.

"Оръжието на вируса е, че се изменя, ние го анакуваме с нашата имунна система, ваксината е помощ, но човек сам единствено може да се пази", категоричен е специалистът.

За ваксинационния паспорт имунологът смята, че той единствено свидетелства за получаване на ваксина, получаване на здравна грижа и това не гарантира добър имунитет.

В предаването Пенка Сийболд, медицинска сестра във Великобритания, която работи в най-голямата онкологична болница в Европа, сподели, че в здравното заведение,  което е една част частна, а другата половина  - държавна, почти няма COVID-19, а миналата година е имало едно отделение за лечение на коронавирус, като болните от рак, заразени с COVID, се се излекували успешно.

За ваксинирането тя каза, че цялата болница се е ваксинирала в началото на януари без принуда, а раковоболните се ваксинират само с Pfizer BioNTech и Moderna, като причината е по-слабата имунна система на болните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай